5 innovasjoner Posten Norge leverte i 2018

Posten Norge jobber aktivt med innovasjon, både internt og eksternt, for å gjøre hverdagen enklere og verden mindre for våre kunder. Her er fem eksempler på vårt innovasjonsarbeid i 2018.

En kode som skrives med tusj på en pakke.

1. Digitale frimerker

De fleste har opplevd ikke å ha frimerker liggende når brev eller pakke skal sendes. I april lanserte Posten en løsning som gjør at du enkelt kan kjøpe digitalt frimerke på mobil eller PC. Det er raskt å kjøpe på nett, og du får en digital kode som du skriver der du normalt ville satt frimerke. Så er det bare å postlegge som vanlig. Høres det enda bedre ut å sende fra egen postkasse? Sjekk neste punkt:

2. Send fra egen postkasse

Samtidig med digitalt frimerke lanserte vi tjenesten som gir deg mulighet til å sende post fra din egen postkasse. Sendingen må være under to kilo og passe i postkassen. Du bestiller tjenesten samtidig som du kjøper digitalt frimerke. Deretter legger du forsendelsen i postkassen din og postbudet henter den på sin vanlige runde. 

Mann-pakke-postkasse

3. Test av postautomat i borettslag

To borettslag i Oslo testet i 2018 bruk av postautomat utenfor huset. Postbudet leverte pakker og brev i en ledig luke og husstanden fikk en SMS-kode for å åpne korrekt luke i automaten. I testperioden ble postautomaten fylt med det beboerne vanligvis får levert i postkassen eller må hente på Posten, unntatt leveranser som krever identifikasjon eller betaling.

posten-pakkeautomat

4. Test av selvkjørende pakkerobot

Selvkjørende teknologi og autonomi skaper helt nye muligheter også for Posten, og under Arendalsuka sommeren 2018 viste Posten for første gang fram en selvkjørende postrobot. Brev- og pakkeroboten vil kunne dekke opptil hundre husstander. Automaten blir fylt på postkontoret, og selv kjører ut til ett eller flere sentrale punkter der kundene kan hente brev og pakker. Senere returnerer den til postkontoret for påfylling.

Selvkjørende-pakkerobot

5. Satser på elbiler

Posten har allerede en av verdens største flåter av el-kjøretøy og den utvides stadig. I juletrafikken 2018 ble det satt inn fire store elektriske varebiler. Posten Norge har også bestilt tre elektriske, store varebiler fra den kinesiske produsenten Maxus, som kommer i 2019. Fremover vil Posten teste ut en rekke andre nullutslippsløsninger for varetransport. Det er alt fra elektriske varesykler, som allerede er i bruk, til store semitrailere som er reservert fra Tesla og Nikola.

Nikola Tre slik den kan se ut med Bring-profilering (ill.)