1. Digitale frimerker

Enten du skal sende et brev eller en pakke, så hender det jo at man ikke har frimerker liggende. I april lanserte Posten digitale frimerker slik at du enkelt kan kjøpe et digitalt frimerke på din telefon eller PC og få oppgitt en unik kode. Skriv koden der du normalt ville ha satt frimerket og postlegg som normalt.

2. Send fra egen postkasse

Posten har laget en enkel løsning for å sende fra postkassa der du bor. Sendingen må være under to kilo og passe i postkassen. Postbudet henter forsendelsen på sin vanlige runde.  Tjenesten ble lansert samtidig som digitalt frimerke og tjenestene kan benyttes sammen, eller hver for seg.  

3. Test av pakkeautomat i borettslag

Hva om beboerne i borettslag kunne få levert brev og pakker rett i sin egen postautomat? Det er en tjeneste som to borettslag i Oslo har testet. Postbudet leverer pakker og brev i en ledig luke og husstanden får en SMS-kode til å åpne korrekt luke i automaten. I testperioden ble postautomaten fylt med det beboerne vanligvis får levert i postkassen eller må hente på Posten, unntatt leveranser som krever identifikasjon eller betaling.

4. Test av selvkjørende pakkerobot

Selvkjørende teknologi skaper helt nye muligheter også for Posten. Konsernet tester ut ulike autonome og selvkjørende løsninger allerede i år. Et mulig bruksområde er autonome brev- og pakkeautomater, der automaten blir fylt på postkontoret, og selv kjører ut til ett eller flere sentrale punkter der folk kan hente brev og pakker. Før den igjen returnerer til postkontoret for påfylling.

Les mer: Autonomi vil prege framtidens logistikk

Konsernsjef Tone Wille og daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen avduket Postens selvkjørende brev- og pakkeautomat under Arendalsuka sommeren 2018.

5. Satser på elbiler

Posten har allerede en av verdens største flåter av el-kjøretøy og den utvides stadig. I juletrafikken 2018 ble det satt inn fire store elektriske varebiler. Posten Norge har også bestilt tre elektriske, store varebiler fra den kinesiske produsenten Maxus, som kommer i 2019. Fremover vil Posten teste ut en rekke andre nullutslippsløsninger for varetransport. Det er alt fra elektriske varesykler, som allerede er i bruk, til store semitrailere som er reservert fra Tesla og Nikola.

Slik ser produsenten for seg at Nikola Tre kan bli seende ut.