I dag har man tilgang til sin egen favoritt-musikk bare ved å berøre skjermen på mobiltelefonen. Likevel foretrekker mange å kjøpe musikk på vinyl. Mange velger også å lese fysiske bøker, gjerne med et glass vin ved peisen, selv om man kan lese en e-bok på mobilen mens man sitter på bussen. Spiller formatet egentlig en rolle?
Vi har snakket med Chris Atherton og Jostein Magnussen hos Netlife Design om hvordan kombinasjonen av analoge og digitale kanaler kan gi ulike opplevelser hos forbruker.

Chris Atherton (Interaktiv designer hos Netlife Design)
PhD Doctorate in Cognitive Neuroscience
Forskjellen i opplevelsen mellom digital og fysisk er ikke statisk, de to formatene endrer seg over tid. Våre kunder har ofte en "digital løsning" i tankene når de briefer oss. Men interaksjonen mellom dem og deres kunder er aldri 100% digital. En kundereise kan variere fra person til person, og en forbruker kan møte bedriften i flere ulike kanaler: Ansikt til ansikt, på papir og digitalt.
"Å sende noe fysisk er en fin måte å få oppmerksomhet på"
Papir kan være lettere å huske. Hvorfor er ikke lett og si. Undersøkelser innen kognitiv nevrovitenskap viser at mental kartlegging av visuell informasjon er vanskeligere når man scroller. Digitalt er det lettere å bli distrahert. E-post og SMS er vanlige kanaler i dag, men det er vanskeligere å skille seg ut her. Å få noe på papir er mindre vanlig, men samtidig er budskapet her potensielt lettere å huske.
Selv om jeg er veldig digital har jeg en tendens til å skrive ”to do”-notater på papir. Denne fysiske påminnelsen kan jeg ikke skrolle bort. Jeg opplever ofte at ved å skrive noe på papir så blir det mer permanent og ekte. Når jeg får den type ting på mail, pleier jeg å melde meg av. Det er rart at vi bruker forskjellige metoder for å huske ting. Markedsførere glemmer kanskje dette. Mitt tips er å forsøke å skille seg ut. Det er lettere sagt enn gjort, men å sende noe fysisk er en fin måte å få oppmerksomhet på.
Jostein Magnussen (leder av Netlife Design)
Master i psykologi fra NTNU
Det kan være vanskelig å forstå hvorfor folk opplever å lese en fysisk avis som så annerledes enn å lese aviser online. Begge er jo aviser med bilder og tekst. Innholdet er sånn omtrent det samme. Hva er det da som gjør at vi bruker det på helt forskjellige måter? Dette er en godt eksempel på at formatet, gjennom design og funksjoner, legger “premisser” for hvordan vi konsumerer innholdet. De fleste nettaviser er designet for flyktig klikking, kjapp konsumering og flest mulig sidevisninger. Papiravisen er laget for lineær lesing i ro og mak. Vi tilpasser oss formatet uten å tenke over det.
Når vi designer må vi tenke nøye gjennom hvilket format som passer best til hvilken oppgave. Kreftforeningen kom til oss med et problem:Hva trenger folk med kreft hjelp til, og hvordan kan familie og venner hjelpe? Vi fant ut at dette kunne være alt fra snømåking til matlaging. Løsningen ble fysiske gavekort som ble plassert på behandlingssentre Finn ut hvilket problem du vil løse, ikke hva du vil kommunisere i hele Norge, som kunne fylles ut og gis direkte til den som var rammet av kreft. I tillegg lagde vi sammen med Kreftforeningen en nettside der man kan printe kortene og sende dem digitalt hvis man ønsker. Noen ganger er det like viktig å gi noe fysisk.
"Finn ut hvilket problem du vil løse, ikke hva du vil kommunisere"
Mitt råd er å starte med hvilket problem du skal løse, ikke hvilken kanal du skal bruke. Løft blikket og vurder fritt hvilke kanaler som fungerer best for å løse problemet. Det gir et kreativt spillerom. I stedet for å tenke i silo på eksisterende plattformsløsninger, bør man tenke kombinasjoner som kan spille sammen.