Sikre grønnere transport på tvers av landegrenser

Slik sikrer du en grønnere transport på tvers av landegrenser

Med en økende bevissthet blant forbrukerne, kan transport med lavere klimagassutslipp bli et konkurransefortrinn for deg med nettbutikk.

bringsjåfør sorterer pakker på rampe.

- Bærekraft er i vinden – heldigvis. Og mange nettbutikker er opptatte av å tilby grønne og bærekraftige produkter til kundene sine. Men det er vel så viktig å sørge for en grønn transport, sier bærekraftssjef i Bring, Catherine Löfquist.

Og for deg som driver bedrift, er valg av logistikkaktør også viktig for at du skal kunne love kundene grønn levering.

Fossilfri levering i flere nordiske byer

Löfquist forteller at man er kommet langt med fossilfri transport i byene. Her brukes gjerne eldrevne kjøretøy og sykler. I distriktene er det derimot mer utfordrende å få på plass miljøvennlige løsninger, og det testes derfor andre løsninger for transport, som blant annet tog og fossilfrie lastebiler.

Selv om det er noe ulike forutsetninger fra land til land, bør du ha som hovedregel å tenke bærekraft i transportetappen, uansett land.

- Vi unngår, så langt det går, å frakte varer mellom de nordiske landene med fly. Avstandene i Norden er såpass korte at man fint kan benytte landtransport.

- Det er en utfordring å omstille seg, og vi i Bring har ikke alle svarene. Men vi vet at tjenestene vi leverer er en del av problemet, og dermed også en del av løsningen. Vi tror at netthandel og levering er kommet for å bli, og at vi må finne frem til gode og grønnere løsninger sammen.

Mer om våre miljøtiltak

Bærekraftssjefens 6 gode råd for grønnere transport på tvers av Norden:

 1. Velg som utgangspunkt landtransport, fremfor fly. Tilby kun fly når du ønsker å gi mulighet for ekspresslevering. Det finnes ingen løsning som sikrer en helt grønn logistikkjede – enda. Det handler om å bruke det vi har for hånden. En logistikkpartner som bruker for eksempel tog, biogass eller strøm i transporten er derfor et lurt valg.
   
 2. Undersøk hvilke logistikkselskaper som tilbyr grønne leveringer lokalt, og samarbeid med en av disse. Mange gjør allerede mye, og stadig flere logistikkaktører jobber med å utvikle mer miljøvennlige leveringsløsninger.
   
 3. En annen måte å redusere utslipp, og samtidig sikre rask levering, er å være til stede lokalt. Det betyr kort avstand til mottageren, at flere varer kan sendes samtidig slik at man best utnytter kapasiteten, og at returer samles lokalt.
   
 4. Still krav til din logistikkpartner. En god idé kan være å lese deres strategiske og taktiske miljømål for fremtiden. Utfordre dem til å sørge for rask levering, med et så lite klimaavtrykk som mulig. Glem heller ikke de viktige etiske retningslinjene – har sjåførene gode vilkår og riktig lønn?
   
 5. Husk at kundene dine også har et ansvar. Gjør det enkelt for dem å ta mer bærekraftige valg i nettbutikken din, og gi bedriften din et konkurransefortrinn.
   
 6. Ingen transportløsning kan sikre en helt grønn logistikkjede - enda. Sørg for å bruke en logistikkaktør som bruker det vi har for hånden til enhver tid. Det bør derfor brukes en kombinasjon av for eksempel biodiesel, biogass, strøm og tog i transporten. Spør gjerne også din logistikkpartner om hvordan de jobber med utvikling av fremtidsrettede transportløsninger.

Vi tenker på bærekraft

I Bring er vi ledende på miljøarbeid innen logistikk, og har som ambisjon å være den grønneste logistikkaktøren på markedet. Selv om det er noe ulike forutsetninger fra land til land, har vi som hovedregel å tenke bærekraft i vår tjenesteutvikling, uansett land.

 

Vi sverger til transportmidler som går på strøm eller biogass, og utvikler og tester hele tiden nye løsninger for en grønnere transport.

Del artikkel