Gods som er farlig
En rekke farlige stoffer kan medføre en sikkerhetsutfordring for liv, helse, miljø eller materiell, noe som gjør det risikofylt å håndtere og transportere. Transport av farlig gods er derfor underlagt både nasjonale forskrifter, og internasjonale sikkerhetskrav gjennom forskjellige transportregelverk:
- For landtransport gjelder transportregelverket ADR/RID (vei og bane).
- For flyfrakt gjelder ICAO-TI, IATA-DGR
- For sjøtransport gjelder IMDG-code, og særskilte avtaler kan gjelde for fergestrekninger RO/RO.
Selv om bestemmelsene i transportregelverkene er omfattende og detaljerte, er det også en rekke unntak og fritak. Kravene vil derfor variere etter hvilken type og mengde farlig gods du skal sende, og hvilken transportmåte som skal benyttes.
Et fellestrekk uavhengig av transportmåte er at det farlige godset du skal sende skal være merket med:
- UN-nummer
- Faresedler for aktuelle fareklasser
- Et korrekt utfylt transportdokument med informasjon om det farlige godset skal følge forsendelsen.
Det er du som avsender som er ansvarlig for at informasjonen i transportdokumentet er korrekt.
Bring tilbyr gode og etablerte transportløsninger for gods som skal håndteres etter ADR-bestemmelsene i Norge. Bring har lang erfaring og høy ekspertise, og frakter farlig gods i alle fareklasser. For all frakt av farlig gods må det på forhånd være inngått en kundeavtale.
Noen typer farlig gods må behandles og fraktes som spesialtransport med egne krav til blant annet sjåførkompetanse og materiell. Det kan da være behov for ekstra avklaringer i forkant mellom deg og Bring om løsningsalternativer. Våre eksperter kan gi råd og veiledning. Kontakt Kundeservice tlf. 04045 for å settes i forbindelse med våre sikkerhetsrådgivere for ADR, eller våre eksperter for fly og sjø.
Det er i din og vår felles interesse at all informasjon om det farlige godset er oppgitt korrekt i bookingen. Da kan transporten tilrettelegges for å møte de krav som ditt farlige gods stiller.
Slik finner du ut om et stoff er farlig
For alle farlige stoffer og for kjemikalier er det et internasjonalt krav at produsenten skal ha et sikkerhetsdatablad med alle nødvendige opplysninger. Punkt 14 i sikkerhetsdatabladet omhandler alt du trenger å vite om transport.
Et sikkerhetsdatablad er et følgeskriv som blant annet skal inneholde informasjon om farlige egenskaper og anbefalte vernetiltak ved bruk av farlige kjemikalier. Sikkerhetsdatabladet opplyser deg også om:
- stoffets UN-nummer
- hvilken emballasjegruppe som eventuelt kreves
- hvilke fareklasser stoffet har, og derav hvilke faresedler som skal påføres forsendelsen
- hvilke transportmåter som er tillatt for stoffet
Ansvar
Som avsender er du ansvarlig for å kontrollere at det aktuelle stoffet kan transporteres i Bring, og at det er emballert og merket i samsvar med ADR bestemmelsene. Før forsendelsen kan aksepteres av Bring må kravene i regelverket være oppfylt. Eventuelle erstatningskrav som følge av manglende overholdelse av disse bestemmelsene, vil kunne bli rettet mot deg som avsender.
ADR transport på vei og bane
For å gjøre det enkelt for deg som kunde, har vi samlet de viktigste bestemmelsene du må forholde deg til fra ADR-regelverket i en elektronisk brosjyre som du kan laste ned eller lese fra nettet. Der omtaler vi avsenders ansvar, fareklasser og klassifisering av det farlige godset, transportdokumentasjon, emballasje, merking med faresedler og annen merking mv..
Begrensede mengder
En rekke farlige stoffer og gjenstander er tillatt å transportere som «Begrensede mengder», og da går godset som vanlig gods.
Det er begrensninger i mengder (liter eller kg) basert på UN-nummeret og emballasjegruppe. Det er også krav til type emballasje og merking av kolliet, men det er ikke krav om transportdokument. For mer utfyllende informasjon, se vår veiledning.
Unntatte mengder
Noen farlige stoffer i meget små mengder er tillatt å sende som «Unntatt mengde»,
Det er spesielle krav til type emballasje og merking av kolliet, men det er ikke krav til transportdokument. For mer utfyllende informasjon, se vår veiledning.
Spesialgods / oljeekspressen - bulk og tank
Har du behov for spesialtransport av farlig gods, ta kontakt med Kundeservice – tlf. 04045.
Farlig gods som flyfrakt
Vi transporterer og håndterer farlig gods i henhold til reglene fastsatt av IATA/DGR. Dette er et omfattende regelverk som må oppfylles før forsendelsen kan aksepteres. Kontakt derfor nærmeste Bring-kontor for nødvendige avklaringer om flyfrakt nasjonalt og internasjonal flyfrakt.
Farlig gods som sjøtransport
Vi transporterer og håndterer farlig gods i henhold til reglene fastsatt i IMDG bestemmelsene. Dette er et omfattende regelverk som må oppfylles før forsendelsen kan aksepteres. Kontakt derfor nærmeste Bring-kontor for nødvendige avklaringer om sjøtransport.
Forbudt innhold
Bring mottar alle typer gods og sendinger for transport. Unntaket er innhold som er forbudt fremsendt i henhold til de enkelte transportregelverk for henholdsvis vei/bane (ADR/RID), sjø (IMDG) eller flytransport (ICAO, IATA-DGM), eller innhold som ikke er tillatt i henhold til tollbestemmelsene til innførselslandet.
Bring kan tilby alternative transportløsninger for innhold som er forbudt i postsendinger.
For spesielle behov med fly eller båt, gå til Bring Air & Sea
Wet cargo
Wet cargo er væsker og fuktig materiale som sendes med Bring og Postens fly i Norge.
Klassifisering, hva regnes som wet cargo
- Forsendelser med væske i holdbare vanntette forpakninger.
- Forsendelser med væske i vanntette beholdere som ikke er holdbare. For eksempel ”bag-in-box” eller forpakning av glass.
- Forsendelser med ”vått materiale” som for eksempel fersk samt frossen fisk, skaldyr og kjøtt pakket i vanntette eller ikke vanntette beholdere.
- Is
Krav til indre beholder
- Holdbar vanntett forpakning med tettsittende lokk/forsegling.
- Forsendelsen skal ikke være følsom for støt eller lett kunne punkteres.
- Den indre beholderen skal kunne tåle vibrasjoner samt forandringer i temperatur og trykk.
- Om den indre beholderen er produsert av glass, skal den pakkes med støtabsorberende materiale i den ytre forpakningen.
Krav til ytre forpakning
- Solid uskadet eske som i bunnen skal inneholde for dette formålet spesielt avsett absorberende materiale for å suge opp væsken fra minst en av de indre beholderne. Er de indre beholderne av ulik størrelse, skal man gå ut i fra den største beholderen. alternativt
- Isopor- eller plastboks som er vanntett, uskadd og med tettsittende lokk som er forseglet med teip.
- De indre beholderen skal plasseres i den ytre forpakningen slik at den ikke kan velte under transport.
Merking av ytre forpakning
- Ta bort eller stryke over irrelevant eller feilaktig merking som allerede finnes på forpakningen, slik at den ikke lenger er synlig.
- Kun benytte etiketter av holdbar kvalitet (alternativt trykket på forpakningen) i samsvar med spesifikasjon.
- Minst to motstående sider skal ha merking.
- Forpakningen må være av en slik størrelse at det finnes tilstrekkelig plass for å feste eller trykke den nødvendige merkingen.
Oppsummering av avsenders ansvar
For hver enkelt forsendelse som regnes som ”wet cargo” skal avsender forsikre seg om følgende:
- at forsendelsen ikke er klassifisert som farlig gods;
- at indre beholder oppfyller kravene;
- at ytre forpakning oppfyller kravene;
- at tilstrekkelig mengde absorberende materiale finnes i bunnen av den ytre forpakningen;
- at merkingen er i henhold til kravene.
For å bli godkjent sender av wet cargo, fyll ut kontrakten, signer og returner det til oss.
Ikke oppfylt krav
Forsendelser fra godkjente avsendere som ikke oppfyller kravene (merking, skade eller lekkasje) eller forsendelser med væske fra andre avsendere, skal ikke sendes med fly, men overføres til bakkeløsning.
Veiledning for transport av farlig gods på vei (ADR-gods)
I denne veiledningen kan du lese mer om de viktigste bestemmelsene du som avsender må forholde deg til når du skal sende ADR-gods. Veiledningen erstatter ikke lover og forskrifter og det til enhver tid gjeldende ADR/RID-regelverket, og Bring tar ikke ansvar for feil eller mangler i veiledningen. Du finner ADR-regelverket på hjemmesiden til DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhets og beredskap).