Ny ladestasjon for tyngre kjøretøy i Nord-Norge

Vi utvider ladenettverket med ny ladestasjon i Bjerkvik. Fremover skal lignende anlegg etableres ved fem andre terminaler.

Publisert 19.06.2024
Skrevet av Aleksander Hømanberg og Dina Engh

Juni 2024 åpnet vi i Posten Bring en av Norges største og mest avanserte ladestasjoner for tunge kjøretøy i Bjerkvik like utenfor Narvik.

– Denne ladestasjonen skal gi et løft for regionen og bidra til økt bruk av elektriske varebiler. I Bjerkvik åpner vi nå opp for at samarbeidspartnere kan benytte vår ladeinfrastruktur. Samtidig planlegger vi å etablere lignende anlegg i både Tromsø og Mo i Rana, sier konserndirektør Hans-Øyvind Ryen i Posten Bring.

 

lastebiler ved ladestasjon
Foto: Posten Bring

Satser stort på fornybar energi og ladeinfrastruktur

Vi i Posten Bring står for tiden midt i en enorm omstilling av kjøretøyparken. Målet er at alle konsernets egeneide kjøretøy skal benytte fornybar energi fra 2030.

I dag har vi landets største flåte av kjøretøy som går på fornybar energi, bestående av 1500 el-varebiler, 500 mindre el-kjøretøy og nærmere 100 el-lastebiler, i tillegg til ca 40 lastebiler på biogass. Det er allerede gjort betydelige fremskritt med å implementere mindre el-kjøretøy og el-varebiler, men fremover ønsker vi å rette fokuset mot en ladeinfrastruktur for tyngre kjøretøy.

– Derfor er vårt nasjonale ladenettverk så viktig for oss, slik at vi fortsatt skal klare å kutte våre klimautslipp. Når vi nå også åpner opp for at eksterne samarbeidspartnere kan ta i bruk ladelokasjonene, så vil det forhåpentligvis oppmuntre flere aktører å omstille fra fossile kjøretøy til el-kjøretøy, fortsetter Ryen.

Posten lastebiler på ladestasjon
Foto: Posten Bring

Større nettverk ved fem nye terminaler

Ladepunktene som har blitt etablert i Bjerkvik er blant landets kraftigste med en effekt på 360 kWt.

I løpet av året vil det også komme nye ladepunkter ved fem nye terminaler; Tomsø, Mo i Rana, Førde, Drammen og Fredrikstad. Totalt er det snakk om 65 nye ladepunkter, i tillegg til de 96 som allerede er bygget.

Når planlagt utbygging er ferdig, vil ladenettverket vårt bestå av 152 ladepunkter i alle landsdeler.

Mindre kø med ny bestillingsløsning

I samarbeid med Innovasjon Norge og Fount utvikler vi i Posten Bring en ny løsning for bestilling av ladeplasser i Bjerkvik. Denne løsningen vil gjøre det mulig for sjåførene å se og velge tilgjengelige ladetidspunkter. Ved hjelp av en app kan sjåførene planlegge dagen sin med hensyn til ankomst, kjøre- og hviletid.

Del artikkel