Slik holder det 86 år gamle selskapet liv i bygda innerst i vestlandsfjorden

Siden 1937 og gjennom tre generasjoner har sport- og fritidsklær blitt produsert og levert av familien – som holder til innerst i en av landets flotteste fjorder.

Henning Skogstad og Jenny M. Tomasgard
Publisert 05.07.2023

– Vi har holdt til i Innvik i gamle Sogn og Fjordane fylke siden oppstarten på 30-tallet. Det var min bestefar Halstein Skogstad som etablerte firmaet H. Skogstad Konfeksjon. Der begynte man helt i det små med å lage klær på bestilling til bygdefolket, sier Henning Skogstad, daglig leder i det som i dag heter Skogstad Sport AS.

Skogstad Konfeksjon - mann syr klær
Da Skogstad ble opprettet på 1930-tallet var det skreddersydde klær for innbyggerne i Innvik, gründeren Halstein Skogstad startet selskapet som i dag har over 100 ansatte.

I løpet av årene vokste bedriften, men det var i 1978 at varemerket Skogstad ble til – og det virkelige eventyret startet.

– Min far, Anton Skogstad, tok over bedriften. Han hadde erfaring fra flere store klesprodusenter og det var da vi virkelig begynte å satse på sport og fritidstøy. Vi var blant annet et av de første merkene som tok i bruk teknologi som gav oss vanntette klær, forteller Skogstad stolt.

Veksten fortsatte de neste tiårene, men fra 2019 og fram til i dag har selskapet hatt en voldsom opptur økonomisk. Fra en omsetning på 120 millioner kroner i 2019 – til cirka 230 millioner i 2022.

– Netthandelen tok helt av under pandemien og vi har lagt noen meget gode år bak oss. Skogstad er jo en familiebedrift som er bygget opp stein for stein, derfor er det veldig gledelig at vi lykkes, forklarer Skogstad.

Bærekraft

Noe av det viktigste for Skogstad Sport er fokuset de har satt på bærekraft. Nærheten til naturen gjør at bærekraft har vært godt forankret i Skogstads forretningsmodell siden begynnelsen, noe bærekraftansvarlig Jenny M. Tomasgard også er tydelig på:

– Skogstad er i dag en betydelig aktør innen sport- og fritidsklær, og valgene vi tar har konsekvenser langt utover egen virksomhet. Vi stiller derfor høye krav til oss selv og forventer at våre leverandører og samarbeidspartnere gjør det samme.

Hun forteller at bedriften er medlem i flere organisasjoner for å kunne holde seg faglig oppdatert og være i forkant på nye krav og retningslinjer.

– For eksempel så forplikter vi oss som medlem av «Etisk Handel Norge» til en ansvarlig og bærekraftig forretningspraksis. Dette innebærer blant annet å fremme gode arbeids- og miljøforhold i våre verdikjeder, sikre sporbarhet tilbake til leverandører og være åpne med våre interessenter rundt potensielle utfordringer vi står ovenfor. I Skogstad vil vi aldri kunne si oss ferdig med dette arbeidet. Vi jobber derfor hver eneste dag for å gjøre vår forretningspraksis mer bærekraftig.

Familieeid

Fjellklatrer
Nærheten til naturen i Innvik bidrar til innovasjon og bedre teknisk tøy for Skogstad.

Det er nå tredje generasjon Skogstad som driver selskapet inn i framtiden, i den lille bygda Innvik med cirka 450 innbyggere. I Innvik lever man tett på menneskene og samfunnet rundt seg, derfor har det alltid vært viktig for Skogstad å bidra der de kan, for eksempel gjennom aktiv deltagelse og støtte til ulike prosjekter lokalt.

Fra sentrallageret i Innvik distribueres det hvert eneste år store mengder klær over hele landet – og til flere eksportland.

– Dette hadde ikke vært mulig uten alle de dyktige ansatte. Ved å ha hovedkontoret og lageret vårt i Innvik, har Skogstad vært med på å skape stabile og trygge arbeidsplasser for lokalbefolkningen, sier daglig leder Skogstad.

– Er det én ting distrikts-Norge trenger, så er det gode attraktive arbeidsplasser som får folk til å ville flytte tilbake til hjembygda si, skyter bærekraftansvarlig Tomasgard inn.

– Enkelte kan tenke at det å drive et stort selskap med over 100 ansatte fra et lite sted som Innvik kan by på utfordringer, men det er her vi har vokst opp og det er her hele vår historie ligger. Vår tilhørighet i Innvik ser vi på som én av våre store styrker. Her er vi omringet av høye fjell og vakker natur. Det er nettopp dette som har vært den store inspirasjonskilden til å lage kvalitetsprodukter til all slags vær, fortsetter Skogstad.

Gode samarbeidspartnere

– Det hadde ikke vært mulig å drifte bedriften fra Innvik uten gode logistikkløsninger. Alt av web- og suppleringsordre blir sendt fra lageret vårt her i Innvik. Med Posten Bring opplever vi at våre leveransevilkår er vel så konkurransedyktige som en hvilken som helst bedrift i byene. Bring har raske leveringer, kundeservicen er god og de er profesjonelle i sin tilnærming. Samtidig opplever vi at de er fremoverlente og deler de samme verdiene som oss når det kommer til bærekraft, forklarer Skogstad.

Bedriften jobber aktivt med et klimaregnskap for bedriften. I «MyBring»-portalen, som alle kunder av Bring får tilgang til, henter de ut rapporter og statistikk på alle forsendelsene. Her får man også utregnet CO2-ekvivalenten til forsendelsene.

– Tilgangen til denne type data er svært verdifull når vi som bedrift skal kartlegge utslippene våre. Dette er noe vi har tatt i bruk i vår rapportering, sier Tomasgard før hun legger til:

– For oss er det viktig at våre transportører jobber målrettet for å redusere utslipp og gå over til mer bærekraftige transportmetoder. Posten Bring har hatt enorm utvikling på dette området i byene, nå ønsker vi å se den samme utviklingen i distriktene.

For Posten Bring er det et mål om å være med på å legge grunnlaget for at selskaper og virksomheter skal kunne overleve og vokse utenfor de store byområdene – med gode logistikkløsninger over hele landet.

– Posten Bring er jo sånn sett en ideell partner for oss. De leverer over hele landet, på de minste øyene til de store byene. I tillegg er Posten Bring like opptatt av bærekraft og miljø som Skogstad. Begge parter arbeider, hver eneste dag, for å kutte sine klimautslipp, oppsummer Skogstad.

– Et forbilde

Barn som leker med ponnie
Skogstad er spesielt opptatt av miljø, klima og bærekraft og hvordan de skal kutte sine klimautslipp – og ta vare på naturen i nærmiljøet.

At Skogstad er viktig for lokalsamfunnet i Innvik er det ingen tvil om. På veien fra Innvik håper Posten Bring å være med som en støttespiller.

– Skogstad burde være et forbilde for mange bedrifter som holder til utenfor de store bysentrene i Norge. I Innvik har de bygget opp en unik kultur og historie som både samler og puster liv inn i det lille lokalsamfunnet. Målet og jobben vår er å sikre at varene og godset de produserer når fram til kundene – så raskt og godt som overhodet mulig, uansett hvor de holder til, forklarer Bjørn Helge Kalsnes,  kundeansvarlig Bring region Sør Vest.

Vil du lese mer om Bring og hvordan vi jobber med bærekraft og miljø? Trykk her!

Del artikkel