Slik emballerer du varene dine så de tåler transport og håndtering

Når du velger emballasje, ta hensyn til materiale, styrke og størrelse.

For å være sikker på at varene dine er beskyttet under hele transporten, er emballasje av god kvalitet helt avgjørende. Det finnes mange emballasjeleverandører i Norge, så utforsk hva de tilbyr og hva som passer for akkurat det du skal sende. Snakk gjerne med leverandøren og fortell om behovene og hva du sender, så sikrer du at du får emballasje av god nok kvalitet slik at dine varer kommer frem i god stand.

Når du kjøper emballasje bør du vurdere disse tre faktorene:

  1. Materiale

    Bruk alltid esker av bølgepapp med høy kvalitet når du skal sende varer. Dersom du skal sende skjøre eller tunge ting, anbefaler vi at du benytter esker med dobbel vegg eller som er laget av trippel bølgepapp. Pappesker av dobbel eller trippel bølgepapp er forsterket, og mye mer solide enn esker med enkeltvegger. De beskytter varene dine bedre mot slag og støt under lagring og transport.

    Hvis du satser på gjenbruk av gamle esker, som er fint ut fra et miljøperspektiv, er det viktig at du kontrollerer tilstanden til esken. Den kan ha mistet noe av sin fasthet, og vil da ikke beskytte i samme grad.

  2. Styrke

    Se etter produsentens stempel for informasjon om eskens materiale og styrke. Spør eskens leverandør for informasjon ved behov. Forhold deg til eskens spesifikasjoner for å velge egnet emballasje for vekten av forsendelsen.

  3. Størrelse

    Halvtomme esker kan kollapse og overfylte esker kan revne. Dette kan du unngå ved å velge esker i riktig størrelse for varene som du skal sende.

bringansatt med pakker

 

Husk på dette når du emballerer varene dine

 

Bruk esker av høy kvalitet! Spisse gjenstander eller vekt over 10 kg? Bruk dobbel- eller trippelvegger.

Ikke gjenbruk esker som har mistet sin fasthet og styrke.

Sørg for nok plass utenpå esken til merking. 
Etikett må være synlig og riktig plassert. 
Les om korrekt påføring av etiketter her.

Ikke bruk pappesker som har rifter eller skader, f.eks. på hjørnene.

Bruk boblekonvolutter til små artikler som ikke er lett knusbare og som ikke består av flytende innhold.

Unngå å pakke halvtomme esker.
Tenk på å ikke overfyll eskene.

 

 

 

Viktig å tenke på:

  • Sørg for at pakken er i hel stand når den leveres til oss. Vi kan ikke erstatte  allerede skadet emballasje. 
  • Varens originalemballasje er ikke egnet som transportemballasje!
    Pakk derfor alltid originalemballasje i en større eske der du har plass til støtdemping.
  • Det er ikke alt du har lov til å sende på vanlig måte. Les mer om farlig gods og forbudte sendinger her.
Pakketårn

Har du spørsmål om hvordan du best skal pakke og emballere varer som ikke helt passer i standardesker? Kundeservice hjelper deg gjerne. Du kan også få god hjelp og veiledning fra din emballasjeleverandør.

Fyllmateriale - like viktig som den utvendige beskyttelsen

Fyllmateriale er det som skal beskytte varene dine mot støt under transport og håndtering. Det finnes mange ulike typer fyllmateriale: bobleplast, skumfolie, pakkechips, luftputer, papir og bølgepapp. Alle har forskjellige egenskaper, og passer til ulike behov. Velg det som passer for de produktene du skal sende.

Når du har funnet frem egnet pappeske for det du skal sende, er det på tide å pakke varene på en sikker og økonomisk måte. Hvis din forsendelse består av flere artikler, pakk dem inn hver for seg, slik at de ikke kan skade hverandre. Bruk gjerne skillere om varene er ekstra ømfintlige. Bruk støtdempende materiale i bunnen og legg varene dine i esken. Plasser varene i midten av esken og pass på at du har 6 cm klarering fra veggene i esken.

Det er viktig at du fyller alt tomrom i esken for å unngå at innholdet beveger seg under transport. Hvis produktene beveger seg, kan det forårsake skade på både innhold og eske. Er varen du skal pakke veldig tung, er det viktig at du også tenker på at selve fyllmaterialet må stå imot varens vekt. Å velge innvendig emballasje tilpasset varenes egenskaper kan du få hjelp til av din emballasjeleverandør.

Innvendig emballasje oppsummert

Med disse tipsene sikrer du at dine pakker tåler transporten helt frem til dine kunder.

Pakk alle varer individuelt i støtdempende materiale. Husk å ikke overfylle esken, slik at den risikerer å revne. 
Legg varene i midten av esken med støtdemping i bunnen og minimum 6 cm luft til yttervegg. Ikke la ømfintlige artikler kommer nær hverandre eller ytterveggene.
Fyll alle hulrom med pakkechips eller annet egnet materiale. Avslutt med støtdemping på toppen. Unngå tomrom i esken, slik at varene ligger stødig og ikke skader øvrig innhold og selve esken.

Viktig å tenke på:

  • Sørg for at pakken er i hel stand når den leveres til oss. Vi kan ikke erstatte  allerede skadet emballasje. 

Flytende innhold, eller annet innhold som kan lekke

For varer som består av væske må du tenke mellomemballasje. Det betyr at varen må pakkes i en lekkasjefri beholder og deretter få ekstra fyllmateriale rundt seg. En god fremgangsmåte kan være å forsegle varen i f.eks. en plastpose som du deretter pakker og beskytter i en mindre eske enn den du skal sende. Sørg også for at du har tilstrekkelig med avstand mellom innereske og yttereske som du fyller opp med støtdempende fyll.

Den samme fremgangsmåten er anbefalt dersom du skal sende varer der noe av innholdet er flytende, fettet eller har en sterk lukt. 

Mange varer med flytende innhold kan være vanlige husholdningsvarer som er klassifisert som farlig gods, og derfor regulert for hvordan det kan transporteres. Våre sider om farlig gods gir deg mer informasjon om hvordan du finner ut om varen regnes som farlig gods eller ikke.

Oppsummert om flytende innhold
  • Pakk flasker og andre beholdere med væske individuelt i f.eks. en lynlåspose eller lignende. Bruk absorberende emballasje rundt som beskytter resterende innhold i pakken dersom væske skulle lekke ut. Flaskebeskyttelse og romdeler er gode hjelpemidler.
  • Sørg for at fyllmaterialet omkranser varen på alle kanter, og at det er nok støtdemping ut mot yttervegger. Varen skal ikke kunne bevege seg inne i esken.

Ømfintlige gjenstander (som for eksempel glass og porselen)

Når du sender ting som lett kan knuses, er det ekstra viktig at du pakker hver vare individuelt og med tilstrekkelig støtdemping. Skillevegger og mellom-emballasje (eske i esken) er et gode hjelpemiddel. Produsentens originalforpakning kan fint brukes som innvendig eske. Husk å sørge for at du har tilstrekkelig rom for støtdempende materiale mellom indre og ytre eske. Bruk gjerne en eske med doble vegger. 

Oppsummert om glass og porselen
  • Pakk hver gjenstand i støtdempende materiale.
  • Husk å bruke nok med fyllmateriale i både topp og bunn.
  • La det være god avstand mellom varene og eskens vegger. 
  • Plasser mindre esker i større esker, legg fyllmateriale i alle tomrom. 
  • Sjekk at ingenting ligger løst, eller beveger seg i esken.

Nyttige linker som kan hjelpe deg å definere hva slags innhold du kan sende

 

Viktig å tenke på:

  • Sørg for at pakken er i hel stand når den leveres til oss. Vi kan ikke erstatte  allerede skadet emballasje. 

Beskytt pakken din med god forsegling

Sørg for at pakken din er godt forseglet for å forhindre at den åpnes under transport og at gjenstander i pakken kan falle ut. Både tapen du velger og hvordan du taper, kan utgjøre en forskjell i hvordan varene beskyttes under transport. 

Bruk sterk tape som er cirka 4-5 cm bred. Det er vanlig å bruke tape av polypropylen eller glassfiber i ulike styrker. Nå finnes det også gode miljøvennlige alternativer på markedet i form av papirtape som er sterke nok og egnet for pakkeforsegling.

Bruk sterk, trykkfølsom tape, som f.eks.:

Ikke bruk ting som ikke er egnet for pakker, som f.eks.:

  • Plast-tape (polypropylen)
  • PVC-tape, vinyltape
  • Glassfibertape
  • Papirtape, egnet for pakkeforsegling
  • Cellofan tape
  • Papirtape, f.eks. maskeringstape
  • Hyssing
  • Stifter

Sjekk at du har tapet godt langs alle kanter og åpninger. Mange drevne pakkeeksperter sverger til den såkalte H-tapingen:

  1. Start med å dra en tape over midten av esken.
  2. Legg så to striper tape på tvers av begge kantene langs siden.
  3. Sørg for at tapen sitter godt rundt hjørnene.
H-tapede esker
Ved å påføre tape i form av et H sikrer du at pakken forblir tett.

Viktig å tenke på:

  • Sørg for at pakken er i hel stand når den leveres til oss. Vi kan ikke erstatte  allerede skadet emballasje. 

Påføring av adresse og strekkode

Det siste steget i din pakkerutine er å sikre at pakken kommer frem til mottaker. Sørg derfor for at du merker pakken tydelig. På hver pakke må det festes en etikett med mottakers adresse og annen nødvendig info. Det genereres en strekkode, og pakken skannes gjennom transport og håndtering slik at du og mottaker kan følge pakken underveis. Pass på at riktig adresse og postnummer er lagt inn, det er viktig for at pakken skal komme frem i tide.

  • Bruker du transportetikett så fest den på eskens topp, godt synlig.
  • Etiketten skal være synlig i sin helhet på én side, ikke brett den over en skjøt eller kant.
  • Hvis du gjenbruker en pappeske, husk å fjerne alle gamle etiketter og strekkoder, eller dekke over de. 
Pakke med korrekt strekkode-etikett
Korrekt plassert transportetikett med lesbar strekkode er viktig for at pakken skal komme frem.

Husk til slutt:

Sjekk at strekkoden på etiketten har god kvalitet (lett å lese) 

Ikke la andre etiketter eller tape dekke over transportetiketten.

Pass på at hele etiketten sitter slett på pakken, uten krøller og er godt synlig. Ikke plasser etiketten over en skjøt eller rundt pakkens kanter.
Ved å legge en kopi av etiketten i esken, sikrer du at transportøren kan identifisere pakken dersom etiketten løsner eller skades. Unngå å dekke etiketten med plast eller lignende som kan gi gjenskinn og gjøre den ulesbar.

Les mer om hvordan du kan unngå unødvendige forsinkelser i transporten grunnet strekkode-feil.

Viktig å tenke på:

  • Sørg for at pakken er i hel stand når den leveres til oss. Vi kan ikke erstatte  allerede skadet emballasje.